Informácia pre spotrebiteľa

INFORMÁCIA PRE SPOTREBITEĽA

Éčka nemajú byť strašiakom pre spotrebiteľov, ale iba informáciou. Prídavné látky sa do výrobku dostávajú v súlade s predpismi a sú neustále pod dozorom kontrolných úradov EU. Naša legislatíva ustanovuje povinnosť označovať v potravinách všetky prídavné látky.

Tieto látky sú registrované v medzinárodnom registri (CODEX ALIMENTARIUS) v Ríme pod číslom Exxx ako neškodné a ekologické látky pre použitie v potravinách.

V dnešnej dobe je pravdepodobné, že väčšina potravín obsahuje éčka - farbivá, zahusťovadlá, arómy, zvýrazňovače achuti a vône, konzervačné látky a pod.

Vo všeobecnosti však platí, že v malom množstve sú pre ľudský organizmus

n e š k o d n é.

Čo sú Éčka? Sú to potravinárske prídavné látky, ktoré sa pridávajú do väčšiny balených potravín z technologických, prepravných a skladovacích dôvodov, ďalej na zlepšenie senzorických vlastností (chuti, vône alebo farby).

Bez týchto látok by sme sa museli rozlúčiť s veľkým množstvom obľúbených potravín.

Bez prídavných látok by existovali potraviny len pôvodne čerstvé, mrazené, sterilizované alebo bohužiaľ pokazené.

V súčasnej dobe sa používa v potravinárstve približne 300 druhov prídavných látok a asi 3000 vonných a chuťových zlúčenín.

 

ZjZkODUzZT